Koření

Kofein v čaji

Kofein v čajiNejdříve si představme, co to vlastně kofein je. Kofein je alkaloid, objevený v roce 1827, který stimuluje centrální nervovou soustavu a také srdeční činnost. Ve větším množství se stává drogou. Svým působením na CNS dokáže potlačit únavu, má také močopudné účinky. Jeho hojné množství je obsaženo především kávě, ale také i v čaji, kde se označuje jako thein. Vyskytuje se zde ve vázané podobě a na rozdíl od kofeinu v kávě působí jemněji a dlouhodoběji. Thein dokonce pracuje s dalšími přírodními složkami, které čaj obsahuje. Posiluje tak produkci alfa vln v mozku, jež pomáhají vytvářet stav relaxace a bdělosti. Pomáhá také proti infekcím, bakteriím, virům a plísním. Jeden šálek čaje obsahuje okolo 30 mg theinu. Kde a kolik kofeinu v jednotlivých čajích se vyskytuje, si právě můžete přečíst.

Černý čaj

Z čajů obsahuje nejvíce theinu, přibližně 40 mg na jeden šálek. Vyrábí se z listů rostliny Camellia sinensis, prochází delší oxidací než ostatní čaje. Má lehce nahořklou chuť. Zalévá se vroucí vodou a luhuje se 2-3 minuty.

Oolong čaj

Tento čaj je něco mezi čajem černým a zeleným, někdy se mu říká polozelený. Obsahuje přibližně 30 mg theinu na jeden šálek a zalévá se vodou 80-85°C.

Zelený čaj

Tento čaj má jemnější chuť než černý. Obsahuje také méně theinu, asi 25 mg na jeden šálek. Čaj se zalévá vodou, která prošla varem, ale nyní má teplotu 75-80°C. Luhuje se 1-2 minuty. Kromě theinu obsahuje také příznivý vitamín C.

Bílý čaj

Bílý čaj má velmi jemnou chuť, obsahuje jen 15 mg theinu na jeden šálek. Zalévá se vodou o teplotě 65-70°C a luhuje se po dobu 2 minut.

Ovocný čaj

Na rozdíl od předchozích čajů je aromatický. Nemusí mít původ v čajovníku, ale v bylinkách a ovoci. Neobsahuje thein.

Bylinný čaj

Tento čaj získáváme z odvarů nejrůznějších bylin. Má léčitelské schopnosti a neobsahuje thein.