Představte si večer, při kterém hodláte pozvat své přátele nebo pohostit rodinu u společného krbu. Nezáleží, zda grilujete na grilu nebo přímo ve venkovním krbu. Při této příležitosti chcete hosty potěšit dobrou večeří. Úkol se může zdát jednoduchý, nakoupíte nějaké čerstvé maso nebo zeleninu, a je vystaráno. Ovšem můžete si dát záležet s přípravou dochucení nebo jen maso lehce okořenit a na stůl dodat nápaditý dip. Věnujte péči při nakládání masa nebo marinády, kterou maso potřete. Neměla by být příliš slaná. Klasickou marinádou s grilovacím kořením a olejem, zná už každý, proto zkusme být kreativnější.
Grilovací směsi na maso či zeleninu nakoupíte na každém rohu, ale málokdo si je vědom, co vlastně tyto směsi obsahují. Dietologové a odborníci na výživu varují před nadměrným obsahem soli nebo výskytem glutamátu sodného. Ani jedno není pro naše zdraví velkým přínosem. Obzvlášť pokud jako Češi nadměrně konzumujeme slané produkty a převyšujeme jeho denní dávku až trojnásobně. Sůl zvyšuje krevní tlak a časem také kornatění cév. Glutamát sodný je látka zvýrazňující chuť potravin. U člověka může ve větší míře způsobit nevolnosti a zvracení. Potlačuje pocit sytosti a nutí nás k přejídání. Dívejme se proto na obsah jednotlivých balíčku směsí na grilování, buďme ke svému zdraví ohleduplní.
Nejjednodušším způsobem, jak spojit zdravé s dobrým, je použití bylinek. Dnes se domácí mini zahrádky nebo balkónové zahrádky těší velké oblibě. Na gril můžete použít tymián, majoránku, oregáno, mátu, kmín nebo také petrželku. Dle vlastní chuti zapojte fantazii a uvidíte, že mile překvapíte nejen okolí, ale i vlastní organismus.
Pokud však nemáte přístup k čerstvým bylinkám, nezoufejte a vybírejte takové koření a kořenící směsi na gril, které jsou očištěné od škodlivých přídavků, zároveň však výborně chutnají.