Koření

Provensálské koření

Provensálské kořeníPokud o tomto typu koření mluvíme, je třeba zmínit především jednu důležitou věc, že pod tímto názvem se jedná o směs několika různých typů. Možností je v tomto ohledu hned několik, ale základ provensálského koření by měl být stále stejný. Obsahovat by tak mělo především rozmarýn, bazalku a tymián. Právě tyto tři jednotlivé byliny jsou jeho základní složkou, která však bývá v mnoha případech doplňována dalšími možnostmi. V některých případech tak ve směsích najdeme také majoránku nebo dobromysl, ale není nouze ani o estragon. Zajímavostí jsou ale i americké varianty této směsi, jelikož v těchto případech není žádnou výjimkou ani použití levandule.

Odkud koření pochází?

Jak už dokládá sám název, tedy provensálské koření, je jasné, že ho lze zařadit do oblasti Provence ve Francii. A právě zde skutečně vznikla první tato směs. Je to dáno i tím, že daná oblast je nejenom velmi dobře nakloněna pěstování různých plodin, koření nevyjímaje, ale také se vždy jednalo o farmářskou oblast s velmi chutným jídlem. Řad po celém světě využívaných francouzských receptů vznikla zde, a tak není divu, že i tato kořenící směs se stala základem pro mnoho z nich.

Díky zajímavé směsi se nabízí široká variabilita použití

Kuře s provensálských kořenímJelikož samotné provensálské koření používá především chutné a rozhodně aromatické byliny, je možné jeho použití v kuchyni, která je zaměřena nejenom na zeleninu, ale také maso. Doslova se nabízí možnost ochucení třeba grilované zeleniny, a to i na venkovním grilu. Stejně tak je ale možné ochutit i grilované maso, ke kterému tato směs velmi dobře jde. Ideální možností je tak nejenom kuřecí, ale provensálským kořením lze také ochutit maso králičí, jehněčí, nebo skopové. Na těchto typech ostatně od nepaměti stála samotná francouzská kuchyně. Stejně tak je ale možné jeho použití i na ryby, především potom ty mořské.

Provensálské koření můžete zakoupit v e-shopu RojikovoKoření.cz